Eğitim-Sen: MESEM, çocuk işçiliğini yasallaştırıyor

Eğitim-Sen, hükümetin MESEM projelerini kullanarak çocuk işçiliğini yasallaştırdığını iddia etti. Başkan Kemal Irmak, “AKP üyelerine soruyorum; hanginizin çocuğu burada çalışıyor?” diyerek, “Devlet, sermaye ve dini gruplarla olan ittifaklarını çocuklar üzerinden sürdürüyor” açıklamasında bulundu.

Çocuk işçi cinayetleri artıyor

Mesleki Eğitim Merkezleri’nde (MESEM) son bir yıl içinde 12 çocuk hayatını kaybetti. Cumhuriyet’in aktardığına göre, Eğitim-Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, MESEM’lerde meydana gelen ölümler hakkında konuştu. MESEM’leri çocuk işçiliği için bir araç olarak kullanan hükümetin sermayeye kaynak sağladığını belirten Irmak, “AKP’nin politikalarını ele aldığımızda, gerici zihniyetle sermaye gruplarının çıkarlarını birbirinden ayırt edemeyiz. Onların bu çocuklara ‘meslek’ öğrettiği iddiası gerçek dışı” dedi.

AKP’nin çifte standartları

Irmak, çocuk işçilerin kontrolsüz ve işverenin isteğine bağlı çalıştırıldığını dile getirdi. Çocuk işçiliğinin devlet eliyle meşrulaştırıldığını vurgulayan Irmak, “Bu çocukların hangisi burada çalışıyor? AKP’liler çocuklarını nereye gönderiyor? Onlar için ‘alt kesimlere din, üst kesimlere refah’ anlayışı hakim. Devlet, sermaye ve dini gruplarla olan ittifakları sonucu çocukları mağdur ediyor. MESEM ve ÇEDES, AKP’nin iki yüzüdür; bir yandan dini kullanırken, diğer yandan ekonomik sömürü yapıyorlar” ifadelerini kullandı.

Eğitim süresi kısalıyor

Irmak, MESEM nedeniyle çocukların eğitimden uzaklaştırıldığını belirtti. “Haftada yalnızca bir gün okula giden öğrenciler, eğitim sistemine uyum sağlayamıyor. Devletin bu uygulaması ile 12 yıllık zorunlu eğitimi fiilen sekiz yıla indirdi” dedi.

İşsizlik sorunu derinleşiyor

MESEM’in iş gücü piyasasına yönelik bir eğitim kurumu gibi sunulduğunu söyleyen Irmak, “Mesleki eğitim şart ancak bu eğitim okul çerçevesinde verilmelidir. Gençlerin işsizlik sorununu çözeceklerini iddia ediyorlar, ancak gerçekte işsizlik oranını artırıyorlar. Eğitim sistemimizdeki sorunlar sadece küçük düzenlemelerle değil, köklü değişikliklerle çözülebilir” şeklinde konuştu.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir