2024’te Türkiye’de en çok dinlenen şarkı Cıstak: “Gençlerin umutsuzluğu ve geleceğe dair inançlarını kaybettikleri anlamına gelebilir mi?”
Türkiye’de 2024 Yılının En Çok Dinlenen Şarkısı: Cıstak
Spotify tarafından yapılan açıklamaya göre, 2024 yılında Türkiye’de en popüler şarkı Cıstak oldu. Hürriyet’ten Fulya Soybaş, bu şarkının içeriğinde küfür, argo ve cinsiyetçi sözlerin bulunduğunu belirterek, “Kadına yönelik şiddetin arttığı, uyuşturucu kullanımının zorlaştığı ve paranın ahlaktan daha önemli hale geldiği bir kültürde Cıstak adlı şarkı popüler olmuş. Peki, toplum olarak gerçekten bu mu olmak istiyoruz?” diye sordu.
“Ayrımcılığın Normalleştirilmesine Katkı Sağlıyor”
Soybaş, konuyla ilgili olarak sosyal medyadan tepki gösteren şarkıcı Aydilge’yi aradığını ve Aydilge’nin, “Kadın bedeninin aşağılandığı bu tür şarkıların, ataerkil düşünceyi güçlendirerek ayrımcılığın normalleşmesine katkı sağladığını” belirttiğini aktardı.
“Rap Müzik Gençlerin Duygularını Yansıtıyor Olabilir mi?”
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Yasemin Yüce ise kadın bedeninin nesneleştirilmesinin ilk defa yaşanmadığını, benzer bir yaklaşımın türkülerde de olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:
“Bu durum, erkek egemen bakış açısının kadın bedenini erkeğin hizmetinde gördüğü ataerkil düşüncenin bir tezahürüdür. Fakat bugün halen aynı şeyleri yaşıyor olmamız düşündürücü. Örneğin, 1980’lerde yükselen arabesk müzik, bir kesimin üzüntüsü, kızgınlığı ve eşitsizliği dile getirmesi olarak yorumlanmıştı. Acaba rap müziğin de gençlerin duygularını ve ifade edemeyişlerini anlatıyor olma ihtimali var mı? Çünkü şarkıların çoğu para ve gücün öne çıktığı, kadınların ya da statülerin satın alınabileceği konuları işliyor. Bu durum, gençlerin umutsuzluğa kapıldığı ve geleceğe dair inançlarını yitirdiği anlamına gelebilir mi?”